IMG_5676Radnici u željezničkom sektoru nisu u potpunosti svjesni značaja svog prava na pristup informacijama i prava na sudjelovanje u upravljanju radnim mjestom. Takva situacija zajednička je zemljama izvan EU, ali i članicama EU poput Poljske, Estonije, Bugarske, Italije i Hrvatske.

Iz tog razloga je Sindikat željezničara Hrvatske pokrenuo projekt financiran iz Europskih fondova s ciljem razmjene iskustva i povećanja znanja i vještina o EU i nacionalnim zakonima o uključivanju zaposlenika na nacionalnoj i međunarodnoj razini (Direktiva 2009/38 / EC, 2001/86 / EZ, 2003/72 / EC, 2002/14 / EC), kako bi im se omogućilo da imaju aktivniju ulogu i vrše veći utjecaj na proces donošenja odluka u svojim tvrtkama.

U projektu sudjeluju predstavnici radnika iz željezničkog sektora iz sedam odabranih zemalja, pet zemalja novih i starih članica EU -Italije, Poljske, Bugarske, Estonije i Hrvatske, te zemalja kandidata Srbije i  Makedonije.

Glavni cilj projekta je povećanje uključenosti zaposlenika u procesu donošenja odluka u tvrtkama koje predstavljaju željeznički sektor, posebice u kontekstu ekonomske krize i restrukturiranja s kojim se europski željeznički sektor suočava tijekom posljednjih nekoliko godina, podupirući provedbu europskog prava u području uključenosti zaposlenika u zemljama partnerima te razvoj suradnje među sindikatima iz željezničkog sektora na međudržavnoj razini.

„Od vrste radne snage potrebne europskim tvrtkama – kvalificirane, mobilne, predane, odgovorne i sposobne koristiti tehničke inovacije i identificirati se s ciljem povećanja konkurentnosti i kvalitete – ne može se očekivati samo da sluša upute poslodavaca. Radnici moraju biti aktivno i trajno uključeni u donošenje odluka na svim razinama društva.“ 

Završno izvješće stručne skupine EU na visokoj razini o radničkoj uključenosti (Davignon grupa), 1997.

Angažiranost zaposlenika može biti ključ za poboljšanje učinkovitosti poduzetnika. Veća je vjerojatnost da će radna snaga koja je upoznata i konzultirana o poslovnim odlukama ponuditi inovativne ideje, biti više zadovoljna poslom (smanjen broj fluktuacije zaposlenih i povećana produktivnost) i imati razumijevanje te raditi prema viziji tvrtke i osjećaju vlasništva nad poslom (održiva i produktivna organizacija).

S globalizacijom sva industrijska tržišta postaju nevjerojatno konkurentna. Dodajući tom okviru brzi tehnološki napredak i promjene u sklonostima potrošača/ korisnika usluga očito je da i radnici i poduzetnici moraju pronaći načine  preživljavanja u okolnostima promjenjivih industrijskih odnosa, privatizacije i upravljanja promjenama posebno u željezničkom sektoru koji zapošljava milijune radnika u cijeloj Europi.

U početne projektne aktivnosti uključit će se istraživanje o teoriji i praksi uključenosti radnika (pravni okvir i realne životne prakse) u 7 odabranih zemalja, koji će biti polazište za razmjenu informacija i raspravu između sudionika. U sklopu projekta održat će se trening u Makedoniji, nacionalne radionice u svakoj zemlji partneru, studijski posjet talijanskom sindikatu željezničara te završna konferencija u Zagrebu.

Na  pripremnom sastanaku  koji je održan u Beogradu, 23. siječnja 2017. partneri su razmijenili informacije o svojim organizacijama i ključnim problemima u sektoru. Utvrdili su i četiri ključne teme koje su zajedničke svim partnerskim organizacijama i koje će biti uključene u trening koji je predviđen početkom svibnja u Makedoniji.

 

Naziv projekta:  Podizanje svijesti o prijenosu važnosti informacija o uključenosti zaposlenika

(VP/2016/003,  04.03 01 06)

Nositelj projekta: Sindikat željezničara Hrvatske

Koaplikanti: Samostalna federacija prometnih sindikata – FAST CONFSAL, Italija i Sindikat prometnika vlakova Poljske državne željeznice – ZZDR PKP, Poljska

Partneri: Sindikat željezničara Estonije – ERA, Estonia; Sindikat željezničara Srbije – SŽS, Srbija; Sindikat prometa i veza – STV, Makedonija i Sindikat željezničara Bugarske – SZB, Bugarska

Budžet: 231. 886,61 EUR

Trajanje Projekta: 18 mjeseci

IMG_5677 IMG_5678