HŽ CARGONa nedavnoj, izuzetno dobro posjećenoj konferenciji pod nazivom: “Željeznica, generator rasta – da ili ne?” resorni stručnjaci, ugledni ekonomisti, geostratezi, političari i predstavnici industrije, složili su se s onim što Sindikat željezničara godinama tvrdi: novaca ima, tereta ima, putujućeg svijeta ima, geostrateški položaj nam je idealan, a naše nacionalne željezničke tvrtke propadaju. Kako promijeniti smijer, kako se izvući iz silazne spirale u kojoj se željeznica u Hrvatskoj vrti?

Sindikat željezničara Hrvatske zajedno s partnerskim Sindikatom hrvatskih željeuničara i Udrugom branitelja i dragovoljaca HŽ poslao je jučer zahtjev za smjenom Uprave HŽ Carga. Zahtjev je upućen predsjedniku  Vlade RH i resornom ministru.

U više navrata smo  se obraćali ministarstvu i Vladi RH u dobroj vjeri s namjerom da upozorimo na neodrživo stanje u HŽ Cargo d.o.o., nacionalnom željezničkom prijevozniku.

Iako se restrukturiranje HŽ Carga provodi već 3 godine, ne vide se pomaci u ostvarivanju boljih rezultata poslovanja. Upozoravali smo na krajnju neuspješnost Uprave koja provodi restrukturiranje kao i na njihove postupke kojima samo gomilaju nove gubitke i dugove.

Unatoč provedenoj sanaciji dugovanja (dokapitalizacija) u 2015.godini HŽ Cargo i dalje gubi tržišnu poziciju te ostvaruje značajno manje prihode od prijevoza. Istovremeno, svi nacionalni željeznički prijevoznici u susjednim državama, ostvaruju rast prihoda i prevezene robe.

Broj otpuštenih radnika HŽ Carga u periodu 2014 – do kraja 2016. godine  je 1034 radnika, a u 2017. kao višak otpusteno je daljnjih 180 radnika. Loša usluga i odnos prema korisnicima prijevoza dovela je do situacije da se korisnici okreću ostalim željezničkim operaterima koji bilježe rast u prijevozu tereta na željeznici od 1000 %, dakle udio sa 1 % su u godinu dana povećali na 11,2 % dok HŽ Cargo gubi poslove i ima manje prijevozne prihode od skoro 25%. Takvom odnosu velikim dijelom je pridonio način otpušatanja radnika pri čemu se nije vodila briga kako će preostali radnici na određenim radnim mjestima nakon toga biti u mogućnosti pravovremeno i kvalitetno izvršavati poslovne obveze.

Nastavkom nedovoljno uspješnog upravljanja prihodima (neefikasna služba prodaje) i troškovima (parcijalno, nedjelotvorno restrukturiranje), vrlo smo blizu danu kada HŽ Cargo više neće moći isplaćivati plaće, fakture dobavljačima (uključujući fakture drugim društvima HŽ-a), čime će cijeli željeznički sustav dovesti u kolaps.

Smijenom Uprave  zaustavit će se daljnje štetno činjenje, tj nečinjenje koje vodi k stečaju HŽ Carga d.o.o., kćerinskih društava Održavanje vagona d.o.o., RŽV Čakovec d.o.o., RPV Slavonski Brod d.o.o., kao i Tehničkih servisa za željeznička vozila d.o.o. koji održavaju lokomotiva HŽ Carga. Radi se o sudbinama oko 3000 zaposlenih.

No nije u pitanju samo 3000 zaposlenih u navedenim društvima jer imovina HŽ-a u zemljišnim knjigama nije podijeljena pa bi vjerovnici HŽ Carga mogli blokirati imovinu i HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza.

Kako bi  upozorili cjelokupnu javnost i građane, koji su već skupo platili sanaciju HŽ Carga, ovi sindikati i Udruga branitelja, 18. 5. 2017. u 11:30 sati, organizirat će javni prosvjed ispred sjedišta Vlade RH, u Zagrebu, na Trgu svetog Marka.

 

 

Dopis Vladi RH i ministru MPPI  (PDF)