IMG_20170722_130530List VIJESTI SŽH, srpanj, broj 23. (PDF)

 „Željeznica – generator rasta? Da ili ne? Stručnjaci iz različitih područja u odgovoru su jednoglasni: da, željeznica može i mora biti generator rasta jer ima golemi multiplikacijski faktor. To praktično znači da svaka kuna uložena u razvoj željeznice donosi dodatne prihode za gospodarstvo i građane, kroz mobilnost stanovništva te kroz teretnu logistiku. Time se može utjecati na rast BDP-a i na smanjenje iseljavanja.

Da bi se osjetili pozitivni efekti revitalizacije željeznice potrebno je osigurati dugoročnu strategiju i kontinuitet u njenom provođenju, bolju koordinaciju među dionicima vezanim uz željeznički promet te odgovorno upravljanje sustavom željeznica.

Željezničkom sektoru problem nije u novcu – novca ima, samo se ne koristi racionalno. …

 

Ozbiljne željezničke nesreće su  rijetke. Međutim one mogu imati razorne  posljedice i mogu biti razlogom za zabrinutost  javnosti u vezi sa sigurnosti željezničkog  sustava.

Sigurnost da će se o događajima koji su prethodili, incidentima i nezgodama uvijek izvijestiti, daje uspostava „kulture pravičnosti” kojom se izbjegava da zaposlenici strahuju da će snositi sankcije za prijavljivanje potencijalnih sigurnosnih rizika, odnosno da će biti kažnjeni ukoliko u svojim izvještajima navedu sve svoje postupke.

„Kultura pravičnosti” predstavlja unutarnje postupke koje poduzeća moraju uspostaviti radi poticanja osoblja na prijavljivanje mogućih rizika za sigurnost, poremećaja i nesreća u ozračju otvorenosti i povjerenja bez straha od kažnjavanja ili diskriminacije…….

 

Više o zaključcima konferencije i perspektivi željeznice u Hrvatskoj, o postupcima poduzeća koji povećavaju razinu sigurnosti željezničkog prometa, o aktualnim zbivanjima u željezničkim društvima  te o druženjima željezničara, članova SŽH kojim koji se pune baterije i jača zajedništvo, čitajte u ovom broju lista VIJESTI SŽH.