Teško je igdje u svijetu pronaći primjer dobrog gospodarenja privatnika nad željezničkom infrastrukturom. Svaki takav pokušaj vodio je do smanjenja ulaganja u održavanje  i potom smanjenja razine sigurnosti prometa i na kraju, na žalost, do stradavanja velikog broja korisnika željezničkog prijevoza. U Velikoj Britaniji pamti se nekoliko teških željezničkih nesreća s velikim brojem ljudskih žrtava, a uzrokovane su stanjem infrastrukture. Nakon toga je država ponovno preuzela kontrolu nad infrastrukturom.

Čitav taj kontroverzni eksperiment obio se o džepove poreznih obveznika, nakon što su privatnici pokupili vrhnje.

I dok ministar Oleg Butković ovih dana najavljuje koncesioniranje hrvatske željezničke infrastrukture, Englezi, pioniri privatizacije, suočavaju su iznova s ogromnim problemima.

Ako želite znati zašto je nacionalizacija sada tako popularna politika u anketama, samo trebate pogledati poremećaje koje su nezadovoljni korisnici Govia Thameslink željeznice, najveće britanske franšize, proživljavali posljednjih nekoliko dana.

Pozadina je uvođenje novog voznog reda. Putnici su upozoreni da će doći do poremećaja zbog poteza koji je nazvan najvećim britanskim reorganiziranjem voznog reda  svih vremena, pri čemu se mijenja vrijeme gotovo svakog vlaka pod GTR- ovom upravom.

No, od kad je novi raspored stupio na snagu, od 20. svibnja ove godine, putnici su suočeni s otkazivanjima, kašnjenjima i promjenama usluge u zadnji čas. Protestiraju čak i oni koji su oguglali na lošu željezničku uslugu i visoke cijene.

Željeznička industrija suočena je s katastrofalnim gubicima do 1 milijarde funti uslijed strahova od daljnjih otkazivanja nekih od najistaknutijih britanskih željezničkih franšiza.

Nedavno je država po drugi put u jednom desetljeću preuzela kontrolu nad glavnom željezničkom linijom istočne obale East Coast Main Line koja je zapala u probleme, a sada stručnjaci predviđaju „suočavanje s ozbiljnim problemima“  željeznicama: na jugozapadu zemlje, South Western, kojom upravlja First Group, zatim Greater ­Anglia koji vodi Abellio i Arrivinoj franšizi na sjeveru, koja ovih dana privremeno otkazuje 165 od svojih 2.800 dnevnih usluga.

Važno je zapamtiti da je poduzeće East Coast Main Line radilo prilično dobro posljednji put kada je nacionalizirano. Bila je to samo Vladina dogma po kojoj je “morala” ponovno privatizirati tu tvrtku da bi je sad kad je u problemima iznova nacionalizirala.

Pitanje svih pitanja koje se danas postavlja u Velikoj Britaniji je: bi li bilo imalo bolje pod nekadašnjom britanskom željeznicom? Oni koji se sjećaju te ustanove podsjetit će se da je redovito bila povod i tema brojnih viceva.

Postavlja se i pitanje: kako bi bilo moguće pogoršati ono što imamo danas?

I to je moguće ako nastavimo govoriti o činjenici da se nitko nikad ne poziva na odgovornost  za loše poteze i prekršaje koji se pojavljuju ili činjenici da se iste pogreške nastavljaju uporno ponavljati.

Kao rezultat situacije u kojoj je sada željeznica u Velikoj Britaniji, sve glasnije se čuje da je potrebno razvrgnuti sve i  krenuti ispočetka. Kad je u pitanju željeznički sektor, privatizacija je očito naletjela na odbojnike.

Stoga se s pravom pitamo:  Koji su motivi našeg ministarstva da svjesno ponavlja korake koji su  željeznice u drugim zemljama, a i njihove porezne obveznike, skupo stajali?.

Željeznička industrija u Engleskoj „promašila“ putnike

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan pisao je državnom tajništvu prometa  nazivajući kaos oko voznog reda “ništa manje nego debaklom” i podupire oduzimanje  licence grupi Govia Thameslink Railway (GTR) .  GTR, koji uključuje Thameslink, Great Northern, Southern i Gatwick Express  – uslugu prijevoza do aerodroma, podružnica je tvrtke Govia, tvrtke zajedničkoga ulaganja između britanske Go-Ahead grupe (65%) i francuske tvrtke Keolis (35%).

Brojne su probleme također doživljavali i putnici koji su koristili  usluge  Northern services. Uz nedostatak vlakova, dijelom problema je navedena i  nedovoljna osposobljenost strojovođa.

Stoga je gradonačelnik Londona pisao državnom tajniku za promet: “Ove su promjene bile naplaćene kao ozbiljno povećanje i poboljšanje usluga, no umjesto toga, rezultirale su kaosom koji ekstremno utječe na putnike, kako unutar tako i izvan Londona te šteti našoj međunarodnoj reputaciji globalnog grada. Neka se zna da ću potpuno podupirati vaše poteze kako biste odmah oduzeli  licencu GTR-u. Putnicima je dosta isprika i nedostatka odgovornosti.

Putnici na južnoj željezničkoj pruzi GTR-a prethodno su pretrpjeli nekoliko mjeseci nevolja s dugotrajnom akcijom štrajka koja je baš i tražila da se problemi počnu rješavati prije kolapsa.

Državni tajnik je u međuvremenu obećao poduzeti korake kako bi riješio “sasvim nezadovoljavajuću” razinu poremećaja uzrokovanih promjenama voznog reda, priopćavajući članovima parlamenta da je industrija  “promašila putnike”.

Sindikat radnika u željeznici, pomorstvu i transportu (RMT) rekao je da su otkazivanja i kašnjenja posljedice “beznadnog nedostatka planiranja” od strane kompanija GTR-a i Northern, a prvi je pravi test novog voznog reda  nazvao “sumrak u ponedjeljak”.

Glavni tajnik sindikata, Mick Cash, izjavio je: “Sindikat prikuplja izvješća iz obje kompanije, Northern i GTR, o beznadnom nedostatku planiranja u kombinaciji s nedostatkom osoblja i voznog parka, što je za mnoge putnike pretvorilo jutarnje putovanje početkom tjedna u noćnu moru. Oni koji se neposredno suočavaju s ljutnjom korisnika su naši članovi, a ne dobro plaćeni čelnici Arrive i Govie koji su odgovorni za sumrak naših željeznica  u ponedjeljak. ”

Tajnik za prijevoz je rekao da su on i ministar željeznice, Jo Johnson, bili u dnevnim razgovorima s upraviteljem infrastrukture Network Railom i Govia Thameslink željeznicom (GTR), koja upravlja željezničkim uslugama, kako bi riješio situaciju.

Uobičajeno je da se novi vozni red postavlja 12 tjedana unaprijed, no zbog  nadogradnje i remonta željezničke infrastrukture, proces planiranja bio je kondenziran u samo tri tjedna, navodi se na web stranici National Rail.

Glasnogovornik Network Rail rekao je: ” Zakašnjeli vozni redovi zasigurno nisu pomogli nedavnim događajima, ali u nastanak problema su uključeni mnogi drugi čimbenici diljem industrije i razmatramo temeljni uzrok kako bi se buduće promjene mogle lakše provesti”.

Promjene u voznom redu su uvedene kako bi se povećao kapacitet željezničke pruge stvarajući prostor za dodatnih 50.000 putnika koji bi putovali u i iz Londona i kako bi se uvođenjem 400 dodatnih dnevnih omogućilo da 24 vlaka voze svaki sat. Za putnike koji su se do sada vozili kao sardine to bi bilo znatno poboljšanje.

Međutim,  dok šef GTR-a Charles Horton izjavljuje kako će putnici “odmah” osjećati prednost, putnici se i nakon deset dana od uvođenja promjena i dalje žale na masovna otkazivanja i kašnjenja.