Danas, 24. 10.  2018. održana je 38. sjednica Saborskog odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na čijem dnevnom redu je bio paket zakona o mirovinskoj reformi. U tom paketu raspravljalo se i o takozvanom „beneficiranom radnom stažu“.

Zakonske promjene bile su razlogom našeg jučerašnjeg obraćanja pisanim putem članovima ovog odbora u kojem smo ih upozorili na katastrofalno obrazloženje predloženih smanjenja beneficiranog staža za izvršne radnike na željeznici. Smatramo da se nisu stekli uvjeti za smanjenje jer se na tim radnim mjestima nije ništa promijenilo što bi utjecalo na poboljšanje uvjeta rada te umanjilo štetu na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

Pismo vam prenosimo u cijelosti, a u prilogu možete pogledati i tijek cijele sjednice gdje se između ostaloga govori i o našem pismu.

Poštovani članovi Saborskog odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo,

Do danas smo u nekoliko navrata nastojali upozoriti sve odgovorne na netransparentnost i nepravdu koja se dešava pri pokušaju izmjene zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Prava za pojedina radna mjesta u željezničkom sektoru umanjuju se bez valjanih argumenata, bez promišljanja o posljedicama koje će biti izazvane takvim umanjenjem za radnike i za sam sektor.

Našu tvrdnju da je cijeli postupak netransparentan temeljimo na činjenici da nam se za čitavo vrijeme oskudne komunikacije odbija omogućiti uvid u cjelokupni elaborat za područje željezničkog prometa koji je korišten kao podloga za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Zbog neprihvaćanja naših argumenata koje temeljimo na činjenici da se radni procesi u željezničkom sektoru nisu unaprijedili u toj mjeri da bi mogli opravdati umanjenje prava radnika te zbog odbijanja davanja na uvid cjelokupnog elaborata mi ne možemo prihvatiti  i ne prihvaćamo ovakva umanjenja prava radnika.

Ovim putem tražimo i od vas, članova saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, da spriječite nepravedno nanošenje trajne štete kako radnicima tako i cijelom željezničkom sektoru.

U prilogu:

–              Dopis 61/18 od 06.06.208 g.

–              Dopis A/67-10/2018 od 11 listopada 2018 g.

–              Primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem

Sindikat željezničara Hrvatske

Sindikata prometnika vlakova Hrvatske

Sindikata strojovođa Hrvatske

Sindikat hrvatskih željezničara

Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova