Predstavnici sindikalnih središnjica, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata, jučer su uoči saborske rasprave o paketu zakona o mirovinskoj reformi pozvali saborske zastupnike da ne podrže predloženu reformu. Ispred zgrade Sabora dijelili su zastupnicima pismo koje su središnjice poslale saborskim klubovima, a u kojima su pobrojale svoje primjedbe na predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sabor će u prvom čitanju, raspravljati o paketu od šest zakonskih prijedloga cjelovite mirovinske reforme kojem se sindikati i oporba snažno protive, a za koji resorni ministar Marko Pavić tvrdi da će omogućiti povećanje mirovina, dugoročnu financijsku održivost mirovinskog sustava i ojačati 2. mirovinski stup.

Reformom se predviđa produljenje životne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina života već od 2033., oštrije kažnjavanje prijevremenog umirovljena od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu, te izbor za osobe rođene nakon 1962. hoće li ostati u oba mirovinska stupa ili preći u 1. mirovinski stup.

„Paket mirovinskih zakona koji će danas biti na dnevnom redu Sabora, nije mirovinska reforma, to je nastavak onih politika koje se rade već godinama, nastavak parcijalnih mjera koje neće i ne mogu riješiti probleme hrvatskog mirovinskog sustava niti dovesti do boljih mirovina za naše umirovljenike“, naglasio je Darko Šeperić iz građanske inicijative „I tebe se tiče“.

Oni mijenjaju zakon na štetu radnika. U samom prijedlogu Zakona, vidljivo je da gotovo 37 milijuna kuna će se manje uplatiti u mirovinski fond na osnovu smanjivanja po radnom stažu sa uvećanim trajanjem, rekao je Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara.

Složen postupak mirovinske reforme nije temeljen na odgovarajućim analizama i podatcima, kako bi predložena rješenja vodila rješavanju tih problema. Kao i puno puta do sada, mnoga od predloženih rješenja postići će učinke suprotne namjeravanim.

 

Primjedbe sindikalnih središnjica na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju (PDF)

Sindikati se snažno protive mirovinskoj reformi  (Snimak)