Međunarodni dan žena obilježava se u cijelom svijetu te pri tom ističe ravnopravnost žena i muškaraca.

Sve je počelo 8. ožujka 1857. u New Yorku štrajkom tekstilnih radnica koje su zahtijevale jednake uvjete i prava rada kao muškarci, a ujedno su tražile i pravo glasa.

Svake godine Međunarodni  dan žena je vrijeme za razmišljanje o postignutom napretku, pozivanje na promjene i slavljenje djela hrabrosti i odlučnosti običnih žena koje su odigrale neobičnu, važnu  ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica.

Ujedinjeni narodi svake godine odabiru novu temu za Međunarodni dan žena, a ove godine tema je  “Razmišljaj jednako, gradi pametno, inoviraj za promjene”.

Tema 2019.  usredotočuje se na inovativne načine na koje možemo unaprijediti ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, osobito u područjima sustava socijalne zaštite, pristupa javnim uslugama i održive infrastrukture.

Inovacije i tehnologija pružaju prilike bez presedana, ali trendovi ukazuju na rastući digitalni jaz među spolovima, a žene su nedovoljno zastupljene u području znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i dizajna.

Za ovogodišnji  Međunarodni dan žena Europski parlament naglašava važnost sudjelovanja žena u politici. Od vitalne je važnosti da ženske ideje i iskustva jednako utječu na oblikovanje i provedbu politika koje oblikuju naša društva.

Sindikat željezničara Hrvatske prigodno obilježava Dan žena u svojim podružnicama.