–  priopćenje sva tri sindikata koji sudjeluju u kolektivnim pregovorima

Dana 25. rujna 2019. započeli su kolektivni pregovori u društvu HŽ Infrastruktura. Unatoč izjavama o „namjeri pregovaranja u dobroj vjeri“ poslodavac je od početka krenuo suprotnim putem. Poslodavac naime pokušava nametnuti vanjski odvjetnički ured da kao koordinator u ime HŽ Infrastrukture vodi pregovore.

Nejasno je kojim argumentom se vodi uprava HŽ infrastrukture kad, pored svojih članova pregovaračkog odbora i menadžera, pregovore za novi kolektivni ugovor namjerava povjeriti vanjskom odvjetničkom društvu.

Sindikati smatraju da koordinatori pregovaračkih odbora, kako sindikata tako i poslodavca, trebaju biti radnici HŽ Infrastrukture koji razumiju sustav funkcioniranja željeznicom, tehničko tehnološki proces, uvjete i organizaciju rada.

Nije li sramotno svjedočanstvo činjenica da u pregovaračkom odboru poslodavca sjedi najjača menadžerska postava HŽ Infrastrukture, a Uprava javno govori kako nema povjerenja u njihove domete.

Pregovori su zastali 2. listopada 2019. sve dok se ne obave konzultacije na strani poslodavca i dok se ne pronađe rješenje prihvatljivo za obje strane.

Sindikati kolektivne pregovore doživljavaju kao vrhunac socijalnog dijaloga s ciljem osiguranja boljih i pravednijih uvjeta i prava za radnike HŽ Infrastrukture, a ne kao ovršni postupak kojeg bi trebao provoditi odvjetnički ured.

Vidimo li ovaj problem samo mi ili i ostatak ekipe koju je imenovala Uprava u svoj pregovarački odbor?