Mnoge europske željezničke kompanije suočavaju se s nedostatkom radnika. Demografska situacija u željezničkim kompanijama u kojima je prosječna starost radnika blizu 50 godina ne dopušta više željezničkom sektoru  funkcioniranje bez sposobnosti, vještina i talenta koje imaju žene. Da bi se žene počele u većem broju zapošljavati u svim zanimanjima u željezničkom sektoru potrebno je unijeti brojne pozitivne promjene koje će biti na korist svim radnicima u sektoru.

Europska federacija radnika u prometu (ETF) i Zajednica europskih željezničkih i infrastrukturnih kompanija (CER) započele su 16. listopada 2019. u Bruxellesu pregovore o sporazumu na razini EU-a usmjerenom na promicanje zapošljavanja žena u željezničkom sektoru.

„Europski socijalni dijalog je pravo mjesto za pregovaranje o učinkovitim mjerama za privlačenje žena u sva profesionalna područja željezničkog sektora.” Rekao je Giorgio Tuti, predsjednik željezničke sekcije ETF-a.

Posljednji pregovori u željezničkom sektoru održavali su se prije 15 godina kada je ispregovaran  Sporazum o određenim vidovima radnih uvjeta mobilnih radnika upućenih u interoperabilne prekogranične službe u željezničkom sektoru.

Pregovori se odvijaju pod pokroviteljstvom Europske komisije i predviđa se da će trajati devet mjeseci. Pregovaračke timove čine osam predstavnika ETF-a i osam predstavnika CER-a. U pregovaračkom timu ETF-a  je i Katarina Mindum, dopredsjednica Sindikata željezničara Hrvatske.