Drage članice i članovi Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara u HŽ Putničkom prijevozu d.o.o., odgađa se najavljeni javni prosvjed.

Zašto se odgađa javni prosvjed

Nezadovoljni izradom turnusa vlakopratnje i rada blagajni u novom redu vožnje Upravi HŽ Putničkog prijevoza najavili smo javni prosvjed za 11. 12. 2019.

Temeljem naših zahtjeva održano je nekoliko sastanaka dopredsjednika SHŽ Alena Lušića, SŽH Franje Jularića s direktorom Logistike Mariom Zubakom, a 9. 12. 2019. i 10. 12 2019. održani su sastanci predsjednika SHŽ Ivana Forgača i dopredsjednika Alena Lušića; predsjednika SŽH Zorana Maršića i dopredsjednika Franje Jularića s članovima Uprave HŽ PP Željkom Ukićem, Mladenom Lugarićem i Damirom Rubčićem.

U cilju udovoljavanja zahtjevima sindikata, Uprava nam je uputila pismo broj 15372/19, kojim ističe da niti jedan vlakopratitelj neće biti višak, a ukoliko se pokaže komercijalna potreba, nije isključeno zapošljavanje dodatnog broja radnika na r.m. vlakopratitelja i na blagajnama. U raspravi su članovi Uprave istaknuli namjeru da za 22 radnika na određeno vrijeme i prije isteka godine dana izdaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, kao i da produže ugovore o radu još za četrdesetak radnika.

Također, direktor Logistike i izvršenja prijevoza izdao je naputak šefovima regionalnih jedinica Zagreb, Vinkovci, Varaždin, Rijeka i Split, kojim se od njih traži da raspored vlakopratnog osoblja, vezano za frekvenciju putnika, izrade u suradnji sa sindikalnim povjerenicima na terenu.

Na sastanku 10. 12. 2019. Uprava je navela kako će tijekom današnjeg dana izdati brzojavku kojom će se pratnja Wl vagona u vlakovima 820/821 vratiti Regionalnoj jedinici Split.

Predstavnici sindikata uputili su kritiku radi toga što nije blagovremeno uređeno pitanje preuzimanja popisa vlaka od strane HŽ Infrastrukture u kolodvorima gdje taj posao preuzimaju radnici HŽ Putničkog prijevoza – Ogulin, Vinkovci, Zagreb i Koprivnica. Dogovoreno je da će se način i uvjeti rada radnika HŽ Putničkog prijevoza, koji će obavljati popis vlaka, u narednom razdoblju usuglasiti između sindikata i poslodavca.

Obzirom na ponuđeno, sindikati odgađaju održavanje javnog prosvjeda 11. 12. 2019., uz uvjet praćenja realizacije dogovorenog. Ukoliko u primjeni dogovorenog i ostvarenog dođe do odstupanja, zakazat ćemo odgođeni javni prosvjed u novom terminu.

S poštovanjem,

Ivan Forgač

Predsjednik SHŽ

Zoran Maršić

Predsjednik SŽH

Dostavljeno:

  • Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture,
  • Javna glasila.

Prilog:

 

.