Na današnji dan, prije dvadeset godina, Sindikat željezničara Hrvatske obavijestio je Hrvatsku javnost da je među stanovništvom Vukovarsko – srijemske županije prikupio 10 761 potpis potpore peticiji za otvaranje pruge Vinkovci – Osijek. Ovim činom stanovništvo Vukovarsko srijemske županije jasno je dalo do znanja da se protivi zatvaranju pruge  Vinkovci – Gaboš – Osijek.

Sve je počelo 21. kolovoza 2000. godine kada je tadašnje vodstvo HŽ-a donijelo odluku o upućivanju prijedloga Vladi Republike Hrvatske da Vlada prijedlog za ukidanjem pojedinih željezničkih pruga, među kojima se našla i pruga Vinkovci – Gaboš – Osijek, uputi u saborsku proceduru.

Ta informacija je bila dovoljna da se pokrenu aktivnosti za spas ove vrlo bitne pruge koja povezuje dva grada i niz općina. Jedan od najvažnijih argumenata je bio podatak o velikom broju prevezenih putnika u prijeratnom razdoblju, a i danas upravo ta pruga opravdava svoje postojanje činjenicim da i sada prevozi velik broj putnika.

U vrlo kratkom vremenu članovi  Sindikata željezničara Hrvatske uspjeli su prikupiti 10 761 potpis i time uvelike utjecali da pruga Vinkovci – Gaboš – Osijek  ne nestane poput drugih koje su upravo odlukom iz tog vremena nestale.