Europski parlament je 2021. proglasio Europskom godinom željeznice, tijekom koje će se promicati održivo putovanje vlakom uz posebna događanja, rasprave i tematske aktivnosti.

Opći cilj je postizanje klimatske neutralnosti do 2050 tj. ostvarenje Europskog zelenog plana po kojem EU mora smanjiti 90 % emisija CO2 iz prometa

Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od posebnih ciljeva za ovu godinu.

Mjere koje će se trebati poduzeti na razini EU i država članica, a koje mogu biti organizirane u partnerstvima ili pojedinačno, različite su inicijative i događanja za promicanje rasprave, izgradnju pozitivnog imidža i podizanje razine osviještenosti, informiranja i pomaganja kod uključivanja građana, poduzeća i javnih tijela u korištenju željeznice za prijevoz putnika i roba kao jednog od načina borbe protiv klimatskih promjena.

Proglašenjem 2021. godine Europskom godinom željeznice nastoji se potaknuti države članice na povećanje udjela putnika i tereta na željeznici putem promocije željezničkog prijevoza kao ekološki održivog, inovativnog, međusobno povezanog, intermodalnog, sigurnog i cjenovno pristupačnog oblika prijevoza.

Modernizacija željezničke infrastrukture i željezničkih vozila, provedba Europskog sustava upravljanja željezničkim prometom (ERTMS), širenje informacija o pravima putnika, digitalizacija informacija koje se pružaju korisnicima (pružanje informacija u stvarnom vremenu, cijene karata i vozni redovi), ponuda jedinstvenih i razvoj inovativnih multimodalnih karata, zatim uloga željeznica u međunarodnom prijevozu putnika unutar Unije te mreža noćnih vlakova samo su neke od važnih tema koje će biti u fokusu planiranih događaja i aktivnosti u ovoj godini.

PARTNERSTVA I DOGAĐANJA

U svom Prilogu objavljenom u Službenom listu Europske unije Europska komisija navodi okvirni popis partnerstava i događanja povezanih s Europskom godinom:

  1. partnerstva s filmskim festivalima diljem Europe kako bi se istaknulo važno mjesto željeznice u kinematografiji;
  2. suradnja s europskim muzejima željeznice i postojećim kulturnim događanjima, poput filmskih festivala i umjetničkih izložbi;
  3. partnerstva s ERA-om kako bi se istaknuli:

(a) rezultati željezničkog sektora u Europi;

(b) znanje i iskustvo dionika u željezničkom sektoru, posebno željezničkih radnika;

(c) prednosti željeznice u smislu sigurnosti i zaštite okoliša; i

(d) mogućnosti zapošljavanja u željezničkom sektoru za učenike, studente i naučnike;

  1. pokretni izložbeni vlakovi u Uniji kako bi se javnost informirala o ciljevima Europske godine i kako bi se istaknula privlačnost mnoštva njezinih poruka; 5. dijeljenje propusnica za Interrail mladima u okviru programa Erasmus ili nagradna natjecanja kako bi se povećao doseg Europske godine;
  2. uporaba željezničkih postaja kao mjesta umjetničkog stvaralaštva, urbanih mjesta susreta te gospodarskih, kulturnih i građanskih čvorišta, kao i uporaba muzejâ željeznice kako bi se prenijele poruke Europske godine.

Velika važnost se pridaje i projektu  Connecting Europe Express (CEE) – s nizom događanja koji se planiraju duž rute vlaka koji prelazi Europu – od Lisabona (3. 9. 2021.) do Pariza (7. 10. 2021.). a prolaz dionicom kroz Hrvatsku planiran je 12. 9. 2021. na relaciji Zagreb – Beograd.