Zajednica europskih željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER), koja predstavlja poslodavce u željezničkom sektoru, i Europska federacija radnika u prometu (ETF), koja zastupa željezničke radnike postigle su 30. lipnja privremeni sporazum u završnoj rundi pregovora na razini EU-a o obvezujućem sporazumu usmjerenom na promicanje zapošljavanja žena u tom sektoru.

Nakon sedam rundi intenzivnih pregovora u svibnju i lipnju, obje su strane uspjele doći do sporazuma. Unatoč dodatnom izazovu koji predstavlja pregovaranje u virtualnom okruženju, pozitivan ishod postignut je zahvaljujući dobrom pripremnom radu obiju delegacija.

Cilj ovog sporazuma je privući veći broj žena u željeznički sektor, pružiti im veću zaštitu i zajamčiti jednak tretman na radnom mjestu zahvaljujući mjerama dogovorenim pod naslovima opće politike ravnopravnosti spolova, koja pokrivaju područja kao što su:

  • ciljevi,
  • kako privući više žena u sektor,
  • usklađivanje poslovnog i privatnog života,
  • promicanje i razvoj karijere,
  • jednake plaće,
  • zdravlje i sigurnost i radno okruženje te
  • prevencija seksualnog uznemiravanja i seksizma.

Posljednji obvezujući sporazum iz članka 155.Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) u kontekstu Europskog socijalnog dijaloga u željezničkom sektoru bio je prije 15 godina, o radnim uvjetima mobilnih željezničkih radnika koji se bave prekograničnim interoperabilnim uslugama.

Ovo veliko postignuće posebno je značajno jer je postignuto tijekom Europske godine željeznice. Iako je privremeni sporazum ključna prekretnica u pregovorima, to nije kraj putovanja. Obje strane sada trebaju prilagoditi tekst sporazuma koji potom trebaju odobriti odgovarajuća upravna tijela. Očekuje se da će Generalna skupština CER-a glasovati o privremenom sporazumu 20. rujna a Željeznička sekcija ETF-a u listopadu. Kasnije ove godine održati će se slavljenička ceremonija potpisivanja.

Predsjednik sektorskog socijalnog dijaloga EU-a za željeznice Matthias Rohrmann rekao je: „Kao socijalni partneri, CER i ETF ovih su dana upisali povijest za željeznički sektor, za naše kolege, za više žena u željeznici! Nakon gotovo 3 godine i sada 3 dana intenzivnih pregovora i brojnih virtualnih sastanaka, stvorili smo nešto posebno s WIR sporazumom. Veliko HVALA članovima pregovaračke delegacije s obje strane! U Europskoj godini željeznica 2021. ovo je pozitivan i važan signal svim kolegama u našem sektoru. “

Predsjedavajući skupine CER HRD, Yves Baden, rekao je: „Postizanje sporazuma tijekom Europske godine željeznice velik je uspjeh, pokazujući koliko smo predani promicanju većeg broja žena u tom sektoru. Bilo je to dugo putovanje, uz konstruktivne razmjene i vjerujemo da će dovesti do konkretnih rezultata. Želio bih zahvaliti svima koji su uključeni u proces na njihovom vrijednom radu i predanosti. ”

Potpredsjednik EU-ovog sektorskog socijalnog dijaloga za željeznice, Giorgio Tuti, rekao je: „Ovaj je sporazum prekretnica jer europski socijalni partneri u željezničkom sektoru daju jasan znak da su razumjeli izazove i žele se promijeniti kako bi sektor postao sposoban za rad žena. Bez žena, željeznički sektor nema budućnosti. Ovo je najvažniji doprinos željezničkih socijalnih partnera Europskoj godini željeznice. I pokazali smo da imamo kapacitet za pregovore na europskoj razini i postizanje stvarnih promjena ”.

Zamjenica glavne tajnice ETF-a, Sabine Trier, rekla je: „Ovaj sporazum potencijalno može zaustaviti kulturu dominacije muškaraca na radnim mjestima u željezničkom sektoru. Europski poslodavci u željeznici prepoznaju da ravnopravnost spolova u njihovim tvrtkama koristi svima. Sljedeći koraci: odobrenje i brza provedba. Žene na željeznici imaju velika očekivanja ”.

CER ETF priopćenje za javnost. Engl (PDF)

ETF

CER