Čestitamo 8. ožujka, dan kad slavimo postignuća žena, kada obilježavamo sve poduzete napore u podizanju svijesti protiv pristranosti, neravnopravnosti, zlostavljanja, predrasuda, stereotipa.

Zajedno možemo stvoriti svijet bez predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Svijet koji je raznolik, pravedan i uključiv. Svijet u kojem se cijeni i slavi različitost. Zajedno možemo ostvariti ravnopravnost žena.

Poštovane članice Sindikata željezničara Hrvatske, poštovane kolegice, zajedno smo postigli da su ‘žene u prometu’ sada na dnevnom redu europskih institucija i drugih europskih tijela.

Nismo prestali s aktivnostima podizanja svijesti i zahtjevima da se prometni sektor prilagodi za rad žena.

Ove godine zahvaljujući Evropskoj federaciji radnika u prometu (ETF) i Zajednici europskih željezničkih i infrastrukturnih tvrtki  (CER), potpisan je autonomni sporazum Žene na željeznici.

Sindikat željezničara Hrvatske, naša  Sekcije žena, a posebno naša kolegica Katarina Mindum koja je sudjelovala u kreiranju dokumenta i pregovaranju, dali su potpisivanju ovog dokumenta svoj doprinos poboljšanju položaja žena u željezničkom sektoru Europske unije pa tako i Hrvatske.

Cilj ovog sporazum je  privući više žena u željeznički sektor i pružiti ženama veću zaštitu i jamčiti jednak tretman na radnom mjestu zahvaljujući brojnim mjerama dogovorenim pod naslovima opće politike ravnopravnosti spolova. Ove mjere pokrivaju područja kao što su ciljevi, kako privući više žena u sektor, usklađivanje posla i privatnog života, promicanje i razvoj karijere, jednaka plaća, zdravlje i sigurnost, radno okruženje te prevencija seksualnog uznemiravanja i seksizma.

Sporazum je stupio na snagu potpisivanjem 5. studenog 2021. godine, a tvrtke sada imaju rok od 12 mjeseci za uspostavu politike rodne ravnopravnosti i raznolikosti unutar 24 mjeseca koliko je predviđeno za provedbu. Zatim će obje strane ponovno ocijeniti sporazum Evropska federacija radnika u prometu (ETF) i  Zajednica europskih željezničkih i infrastrukturnih tvrtki (CER).

Nakon potpisivanja ovog dokumenta predstoji usklađivanje zakonskih i pod zakonskih akata s ovim vrlo vrijednim dokumentom. Iskreno se nadamo da ćemo svojim radom i pomaganjem svim našim kolegicama svake godine moći pokloniti rezultate koji idu prema boljem položaju žena u željezničkom sektoru .

Vaš Sindikat željezničara Hrvatske

 

Europska godina željeznice 2021. bila je dobrodošla prilika za isticanje pitanja žena u prometu, a posebno u željeznici. Povećanjem privlačnosti sektora za žene možemo imati mješovitiju radnu snagu, što, pokazalo se, dovodi do značajno veće sposobnosti rješavanja problema i inovativne snage.

Stoga je željeznički sektor uz potporu Platforme Europske komisije  ŽENE U PROMETU odlučio nagraditi postignuća napora i rada na promicanju žena u željezničkom sektoru putem „Nagrade za žene u željeznici“.

Ima li boljeg dana od Međunarodnog dana žena za otkrivanje pobjednica u četiri kategorije nagrada. Veselimo se što ćemo s vama podijeliti njihove inspirativne priče i njihove dobre primjere i najbolje prakse koje mogu utrti put drugim organizacijama.

Nagrade su osvojene po kategorijama:

Nagrada za najboljeg poslodavca: Deutsche Bahn (Njemačka)

Nagrada za najbolju inicijativu protiv uznemiravanja: FGC (Španjolska)

Nagrada za najbolje poboljšanje (socijalne) inkluzije:  SNCF (Francuska)

Nagrada  zvijezda u usponu:  Linda Allen